Ida i pingala

Standardno

IDA I PINGALA

Student velikog indijskog pjesnika Kabira, jednom ga je upitao: „Kabir, gdje je Bog?“. Njegov odgovor bio je jednostavan: „On je dah unutar daha.“ Kako bi shvatili implikaciju Kabirovog odgovora, trebamo pogledati iza fizikalnih komponenti daha – kisika, ugljičnog dioksida i ostalih molekula koje teku unutra i van sa svakim našim udahom i izdahom. Iza svakog daha, a opet unutar njega, nalazi se prana – univerzalna vitalna energija koja je doslovce suština života.

Za one od nas koji prakticiraju hatha jogu, izazov je upregnuti tu energiju kao gorivo za naš fizički, mentalni i spiritualni razvoj. Kako bi to učinili trebamo zaroniti dublje u misterije uma i suptilnog energetskog tijela. Srećom, začetnici Tantre putovali su u taj unutarnji prostor, bilježeći mnoge putove kojima energija teče unutar nas. Među njihovim najvažnijim otkrićima bili su nadiji, beskrajna mreža energetskih kanala koji svakog pojedinca čine integriranom, svjesnom i vitalnom cjelinom.

Sanskritska riječ nadi, znači „protok“, „gibanje“ ili „vibracija“. Sama riječ sugerira osnovnu prirodu nadija: da teče poput vode pronalazeći put najmanjeg otpora, hraneći sve na svome putu. Nadiji su naš energetski sustav napajanja i u suštini oni nas drže na životu.

Prema mnogim tantričkim tekstovima, ljudsko tijelo sadrži 72.000 nadija koji kanaliziraju  pranu do svake stanice. Neki su široki i brzi, dok su ostali sasvim tanki. Kada taj sistem teče slobodno, vitalni smo i zdravi; kada postane slab i začepljen, borimo se sa slabim mentalnim i fizičkim zdravljem. Praksa joge efektivna je zbog toga što pojačava protok prane u našem tijelu, oživljavajući tok koji odnosi prepreke koje blokiraju slobodni protok energije.

Noć i dan

Tri nadija su posebno interesantni u praksi joge. Sushumna nadi je „velika rijeka“ tijela i proteže se od baze kralježnice do vrha glave, prolazeći kroz muške polove svake od sedam čakri. On je kanal kroz kojeg se kundalini shakti uspinje od svoje izvorišne točke u muladhara (korjen) čakri do svojeg pravog obitavališta u sahasrara (tisuću latica) čakri na vrhu glave. Sushumna nadi je u terminima suptilne energetske strukture put transcendencije i prosvjetljenja.

Ida i pingala nadi spiralno se omataju oko sushumna nadija kao dvostruki heliks naše DNA, križajući se u svakoj čakri. Ako vizualizirate Hermesov štap ili simbol moderne medicine (štap isprepleten dvjema zmijama u obliku dvostruke uzvojnice), dobit ćete ugrubo ideju o odnosu ida, pingala i sushumna nadija. U konačnici sva tri nadija se sastaju u ajna (zapovijed) čakri, području točno između obrva.

Ida nadi počinje i završava na lijevoj strani sushumne. Ida se smatra lunarnim nadijem, hladnim i zaštitničkim po prirodi, koji kontrolira sve mentalne procese i ženski aspekt naše osobnosti. Bijela boja se koristi kako bi se predočila suptilna vibracijska kvaliteta ide. Pingala, solarni nadi, počinje i završava sa desne strane sushumne. Topao je i stimulirajući po prirodi, kontrolira sve vitalne tjelesne procese i nadzire muške aspekte naše osobnosti. Vibracijska kvaliteta pingale predstavljena je crvenom bojom.

Interakcija između ide i pingale korespondira unutarnjem plesu između intuicije i racionalnosti, svjesnosti i vitalne sile i desne i lijeve moždane hemisfere. U svakodnevnom životu, jedan od ovih nadija je uvijek dominantan. Iako se ta dominacija mijenja tokom dana, jedan nadi ima tendenciju da bude naglašeniji češće i kroz dulji vremenski period nego drugi. To se odražava na osobnost, ponašanje i na zdravstveno stanje koje može biti više ida-nalik ili pingala-nalik.

Ida-nalik pojedinci imaju lunarne ili zaštitničke kvalitete, ali mogu imati manjak poleta da održe stalnu joga praksu. Oni su puni potencijala, ali ukoliko ne razviju svoju pingala stranu može se desiti da nikada ne manifestiraju taj potencijal kako u svjetovnom tako i u spiritualnom razvoju. Pingala-nalik pojedinci imaju solarne kvalitete: puno kreativnosti, obilje vitalnosti. Ali, ukoliko ne razviju svoju ida-stranu, može im nedostajati mira, introspekcije i receptivnosti neophodne za povratak skladu duhovnog buđenja.

Stvaranje ravnoteže

Dovođenje ide i pingale i ravnotežu glavni je fokus hatha joge. Riječ hatha doslovno znači „snažan“ u Sanskritu, a sastoji se od ha i tha. Ha predstavlja solarne kvalitete, vitalnu silu, pingalu; tha predstavlja um i lunarne kvalitete ide. Balansiranje sunca i mjeseca ili ide i pingale, podržava buđenje i podizanje kundalinija i pojavljivanje Univerzalne svjesnosti.

pranayamaEfikasna metoda za balansiranje ide i pingale je tehnika disanja tzv. Nadi Shodhana odnosno naizmjenično disanje na nos. Ova tehnika je učinkovita jer je ida nadi direktno povezan sa lijevom nosnicom, a pingala nadi sa desnom. Nekoliko ciklusa osnovne tehnike disanja (pranajama) na kraju joga prakse izvrstan je način da se obnovi ravnoteža između dva nadija.

Prije početka joga prakse, napravite eksperiment. Sjednite i promatrajte svoj dah kako bi ustanovili koja je nosnica, odnosno koji je nadi dominantan. Ako je lijeva nosnica dominantna, ida je glavna i možete usmjeriti svoju praksu na energizirajuće vježbe kao npr. pregibi prema nazad, stojeći položaji, inverzije i rotacije kako bi potaknuli pingala nadi. Ako je desna nosnica dominantna, od najveće koristi biti će smirujući položaji i vježbe kao npr. pregibi prema naprijed i sjedeći položaji kako bi aktivirali ida nadi. Na taj način, razvit ćete svoju svjesnost, produbiti osobnu praksu i osnažiti put ka duhovnom napretku.

Oglasi

6 responses »

 1. Danas sam došla na vaš blog s namjerom da vas pitam šta znači “hatha”…iznenadili ste me ovim tekstom…dali ste mi odgovor prije nego što sam postavila pitanje, hvala.

 2. interesira me dali ida i pingala idu u gornji dio tjela zajedno ili
  ida ide u L nosnicu a pingal se spusta od D nosnice prena dole
  ili je obrnuto je r po nekakovim brošurama i slikama je prikazano
  da jedna ide gore a druga dole.Ako ste u mogucnosti da mi objasnite dali Ida i Pingala se sastaju u svakoj cakri sa prednje i sa
  zadnje strane ili sa obe tj. sa koje streane pocinje sastajanje u cak
  rama i ako moze slikovito dali ida i pingala idu oko kicme ili idu samo oko susumne tj dali je taj dio susumne nutarnji dio kicme tj
  dal je to leđna mozdina koja ima kanal susumnu i dva dijela za Idom i pingalom.ako nije previse za sada toliko- hvala milan

  • Primarni (centralni) tok prane je po površini leđa, ali se širi i u prostor tijela prema naprijed i prema natrag u prostor iza leđa kako se kanal (sušumna nadi) širi. Zamislite cijevčicu povučenu po leđima od trtice do baze lubanje koja se širi oko sebe na sve strane da bi propustila pranu. Ida počinje iz prve čakre sa lijeve strane prolazi pored sušumne po površini leđa sa lijeve strane i završava u lijevoj nosnici. Pingala počinje sa desne strane prve čakre prolazi sa desne strane sušumne i završava u desnoj nosnici. Po nekim tantričkim tekstovima ida i pingala se križaju u svakoj slijedećoj čakri, ali na prednjim dijelovima kotača (čakre) koji se vrti na prednjem (ženskom) dijelu tijela, ali se svi slažu da im je početak i kraj isti. Također je poznato da u ljudskom dahu naizmjenično, svakih dvadesetak minuta, dominira jedna pa druga nosnica što se povezuje sa idom i pingalom, tj. naizmjeničnim hlađenjem i grijanjem zraka (i energije) koje unosimo disanjem. Za raspoznavanje ova tri meridijana je bolje predočiti sliku meridijana na leđima, za razliku od većine slika iz dostupne literature koje prikazuju prednji dio tijela i meridijane. Prikaz meridijana na prednjoj strani tijela otežava, jer je prednji dio tijela ženski pa su i polovi čakri ženski i najčešće su opterećeni karmom te samim tim teži za aktiviranje i meditiranje. Također je poznato da se ova tri meridijana ujedinjuju u jedan ogromni meridijan prane koji se tada naziva trishira i to kod samorealiziranih majstora. Od strukture čakre i meridijana nam je puno bitnije njihovo stanje, tj. koliko su opterećeni karmom. Zbog toga je aktiviranje čakri od najveće važnosti za naše energetsko polje kao i korištenje tehnika disanja (pranayama). Petar V.

 3. Vidim da se povrsno razumijete u ovu situaciju-ne želim vam reci
  nista lose ali kod kundalini energije morate znati jeste li opredeleni
  za božju stranu ili niste ali to je već drugo-pitao sam vas za idu i
  pingalu tj susumnu ali tu je problem jer mora se poznavati anatomija kicme tj tijela da bi odredili put ide i pšingale a stime i susumne .Do sada na nijednom blogu nema pravog odgovora za moje pitanje Sto se tice Hata joge nemojte previse pridavati veliku vaznost jer u jednom pasusu Sai Babe možete procitati vise
  o Hata jogi i tim zabludama nego bilo kojoj knjizi i sto se tice ise i pingale .drago mi je da ste se potrudili odgovoriti pozdra v M.

  • U jednom od slijedećih postova ćemo pisati o energetskim centrima uzduž ide, pingale i glavnog meridijana (po 2o centara na idi i pingali i 12 na glavnom stražnjem meridijanu) i njihovu lokaciju u odnosu na kralježnicu. Također ćemo opisati i lokaciju kandi (točaka kroz koje energija iz polja ulazi u čakre). Pošto je energija u pitanju (kundalini šakti) kako i ime govori radi se o Božici a ne o Bogu. Pitanje opredjeljenja prema bogu je pitanje svjesnosti koje se manifestira kroz božicu. Ako ste na “božjoj strani” božica vas nagrađuje pranom, a ako niste “nagradit” će vas sa ogromnom lepezom karme. Ako ste “opredjeljeni za božju stranu” manifestirat ćete radost i ljubav bez uvjeta, dozvoljavati ljudima slobodan izbor i volju, bez osude, prosuđivanja, nametanja vlastitih vrijednosti, bez pritiska bilo koje vrste poštujući svačiju slobodu, pa makar i krivo izabranu neslobodu znajući da je privremena. Manifestirat ćete slobodu od vezanosti za vanjski svijet i njegove manifestacije, zračit ćete svojim poljem i bit ćete u intimnosti unutra sa sobom i više vam ništa neće trebati. Neće vas previše zanimati svjetske nepravde, tuđa patnja i nesreće jer ste iznad toga. U zadovoljstvu i intimnosti ste u svojem polju jer “Bog” izlazi duboko iz vas, što je vaša priroda. Znanje potražite unutra u sebi jer znanje ste vi. Nema bloga niti knjige koja to može dati ako to ne iskusite u sebi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s