Mislim, dakle ne postojim

Standardno

MISLIM, DAKLE NE POSTOJIM

 
Era u kojoj živimo poznata je kao Kali yuga. Sanskritska riječ “kali” znači borba ili prepirka. U Kali yugi kolektivno polje maye je postalo gušće i nametljivije nego ikad prije.

Drevni yogijski tekst Srimad Bhagavatam kaže: „Ljudi ovoga svijeta u doba Kali yuge puni su tjeskobe. Svatko je obolio od neke vrste lakše bolesti… Pate od unutarnjih bolesti, odvojenosti od bliskih i dragih, tjeskobni su jer održavaju status quo“.

Kali yuga je s nama jedno tisućljeće. Ali efekti Kali yuge na Zapadu postaju sve izražajniji  od sedamnaestog stoljeća. Jer od tada su razmišljanje i potraga za znanjem pod dominacijom redovničkog kartezijanskog načina razmišljanja. Metoda koju je predvodio Descartes bila je analitička i bazirana isključivo na konceptima kreiranim od individualnog uma i ega koji su posložili fenomene u logični red tako da mogu biti analizirani izvan konteksta odnosa.

Kartezijanska perspektiva je podigla funkcije individualnog uma i ega iznad onih autentičnog (univerzalnog) uma. Individualni um je postavljen na pijedestal i postao je uvelike odgovoran za razvoj znanstvene metode koja je tijekom zadnja dva stoljeća, kao što je poznato, značila tehnološku ekspanziju širom svijeta.

Sada možemo vidjeti da je način percepcije koju je predstavio Descartes imala katastrofalne posljedice na ljude jer ih je otuđio od Sebstva. Naučio ih je da svoju vjeru polažu u individualni um i ego radije nego u autentični um. A znanje koje zahtjeva autentični um dolazi kroz nevezano promatranje, uvid i intuiciju, te duboko iskustvo.

Trijumf individualnog uma i ega u Kali yugi značio je da su generacije ljudi, posebno na Zapadu, odrasli otuđeni od Univerzalne svjesnosti, svojih energetskih polja i drugih ljudi.

Iz knjige “Prevladavanje karme” K. Sherwood

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s