Vaš dah i um su u intimnoj vezi

Standardno

VAŠ DAH I UM SU U INTIMNOJ VEZI

gledanje filmaZamislite da gledate uzbudljiv film. Sjedite mirno u udobnoj stolici i grickate kokice. Ne radite ništa što bi vas moglo ostaviti bez daha (osim ako vam zapne kokica u grlu!). Kada film iznenada postane neizvjestan, nesvjesno zadržite dah. Ako se akcija ubrza, isto se dešava sa vašim disanjem. Dah se usklađuje sa sretnim završetkom filma… živjeli su dalje dugo i sretno… tada i vi odahnete i disanje postaje mirno, lagano i uravnoteženo.

Ono što naš mozak registrira naš dah odražava i naše tijelo doživljava. Upravo onako kako um utječe na dah i na tijelo tako i dah može utjecati na um i na tijelo. Kontrolirano usmjeravanje i korištenje  vitalne energije, tj. prane putem tehnike disanja naziva se pranayama.

Podsjetimo se da je prana snaga, energija, vitalnost i temelj svega što postoji, životna snaga koja ispunjava cijeli svemir. Prana sve prožima. Ona je karika koja povezuje materiju, svijest i duh te tako omogućuje život na materijalnoj razini. Razvijajući sposobnost akumuliranja i kontroliranja prane  možemo ostvariti tjelesno i psihičko zdravlje. Ukoliko vježbamo dovoljno dugo i dosljedno iskusit ćemo i širenje svijesti.

vjetarAko niste znali postoji pet manifestacija prane ili „vjetrova“ (vayu), kako ih često nazivaju yogijski tekstovi, a svaka od njih je povezana s određenim energetskim centrom (čakrom) u vlastitom energetskom polju.

PET VRSTA PRANE

1. PRANA – ne ona prana koja je univerzalna životna sila već podrazumijeva vrstu pod-prane koja vlada procesom disanja i opskrbljivanja fizičko-materijalnog tijela kisikom nužnim za život. Energija ove prane teče od nosnica do područja srca. Manifestira se u srčanoj čakri (anahata) u području prsa. Za naše zdravlje od iznimne je važnosti da udišemo čisti zrak. Vježbe koje su dobre za aktiviranje ove vrste prane su: bhastrika, nadi shodan i ujjayi (uđaji) pranayama.

2. APANA – djeluje na donji dio tijela od pupka do tabana i regulira funkcije izlučivanja uključujući bubrege, mjehur, crijeva, genitalije i rektum. Poremećaji u funkcioniranju ove prane uzrokuju bolesti navedenih organa. Generira se u tijelu sa procesom izdaha i teče prema dolje u smjeru rektuma i izvan tijela oslobađajući tijelo od nečistoća. Povezana je sa prvom čakrom (muladhara) u donjem abdomenu. Ovu pranu možemo jačati aktiviranjem mulabandhe (stiskanje analnih i genitalnih mišića uz povlačenje međice prema gore).

3. SAMANA – vrlo važna prana koja povezuje dvije čakre, manipuru i anahatu. Samana prana raspoređuje energiju hrane u tijelu što djeluje ne samo na fizičko tijelo nego na psihu i na svijest. Jačanjem ove prane možemo spriječiti probavne tegobe vezane ponajprije uz želudac, gušteraču i jetru. Ova prana djeluje u području treće čakre (manipura) čiji je element vatra. Možemo je jačati postom i tipovima vježbi koje balansiraju unutarnju tjelesnu vatru.

4. UDANA – ova vrsta prane je uzlazna energija koja teče od srca prema glavi i mozgu. Ova prana prati buđenje kundalini shakti. Budući da dominira područjem grla i pete čakre (visuddha) kontrolira proces gutanja i manifestira se kroz govor. Pomoću udana prane energetska tijela i prijenosnici osiguravaju svoju poziciju na dimenzijama koje zauzimaju u prostoru osobnog tijela. Ovu pranu aktiviraju vježbe disanja poput ujjayi pranayame i bhramari pranayame.

5. VYANA – teče živčanim vlaknima. Utječe na cijelo tijelo a osobito na nadije. Poremećaji u cirkulaciji, pokretljivost mišića i  zglobova, slabi živci ili slom živaca posljedica su nedostatka vyana prane. Manifestira se u području druge čakre (shvadhisthana) u blizini genitalija. Vjana pranu možemo potaknuti i ojačati svjesnim zadržavanjem daha. Kod normalnog, opuštenog disanja nakon svakog udaha i izdaha spontano zadržavamo dah jednu do dvije sekunde. Kad radimo pranajamu, zadržavanje daha je svjesno i traje dulje. Zadržavanjem daha u tijelu nagomilavamo energiju pa nastaje pritisak kojim se oslobađaju energetske blokade. Na taj način činimo dobrobit našem živčanom sustavu.

zadovoljstvoKvaliteta prane koja zrači iz čovjeka djeluje na njega i na njegovu okolinu. Sretan i zadovoljan čovjek je vitalan i zrači snagom koju prenosi na ljude u svojoj okolini.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s