Tri ljudska srca

Standardno

TRI LJUDSKA SRCA

Kao interdimenzionalna bića ljudska bića imaju „tri srca“; ljudsko srce na lijevoj strani grudi, srčanu čakru u sredini i Atmana (Sebstvo ili Jastvo) na desnoj strani grudi. Za pojedinca u duhovnom razvoju centar svijesti je u ljudskom srcu, za duhovno razvijenog pojedinca je u srčanoj čakri, za prosvijetljenog majstora je u Atmanu. Važno je napomenuti da se s tim nivoima svijesti i pojavljujemo u ljudskim odnosima.

LJUDSKO SRCE je ograničeno jer ne može generirati pranu nego ju samo reflektirati. S obzirom na stanje energetskog polja pojedinca ljudsko srce će reflektirati ili pranu ili karmičku energiju, tj. energiju s individualnim kvalitetama. Ukoliko reflektira energiju s individualnim kvalitetama tada će ograničiti našu sposobnost dijeljenja univerzalnih kvaliteta (intimnosti, neuvjetovane ljubavi i radosti te užitka) sa sobom, partnerom i Univerzalnom svjesnošću.

Da bi nadišli ograničenja ljudskog srca moramo aktivirati i centrirati se u SRČANOJ ČAKRI. Centrirajući se u njoj pravimo prijelaz u autentični (univerzalni) um koji omogućuje zračenje prane iz čakre i kroz nju u naš energetski sustav. To će omogućiti sigurnost osobnih prava koja su regulirana srčanom čakrom i postajanjem više autentičnim a intimnost će postati integralni dio u partnerskim vezama.

Ali, jedino kad napravimo prijelaz u ATMAN, treće srce, dolazimo do mjesta gdje se pojavljuje univerzalna ljubav. Shodno svim yogijskim i tantričkim tektovima kao i tekstovima Vedante,  Atman predstavlja izvor Univerzalne (Božanske) svjesnosti u nama, singularnost u mikrokozmosu, nemjerljivo malu točku unutar desne strane grudi u prostoru tijela iz koje se Univerzalna svjesnost pojavljuje i zrači u naše osobno polje. To je vortex ili prolaz kroz koji se manifestira Univerzala svjesnost i shodno tome možemo definirati ljudska bića kao manifestacije Univerzalne svjesnosti. I jedino tu intimnost i radost postaju stalne i moći ćemo doživjeti sve dobrobiti transcendentalne veze sa sobom, partnerom i Univerzalnom svjesnošću. Pomakom u Atman postajemo svjesni a priori jedinstva sa Univerzalnom svjesnošću i moći ćemo u potpunosti iskusiti i dijeliti užitak, ljubav, intimnost i radost.

ŽUDNJA ZA ISTINOM

Kada ljudsko biće prihvati primjerene aktivnosti i postane autentično, Univerzalna svjesnost će se pojaviti u njihovoj svjesnoj svjesnosti prepoznata kao” tri žudnje trećeg srca”;  žudnja za slobodom, žudnja za istinom ili žudnja za neuvjetovanom ljubavlju.

Žudnja za istinom nije žudnja za istinitom informacijom. To je žudnja za integritetom i osobnom iskrenošću. Integritet znači više nego bilo što drugo, biti ono što jesi bez obzira na cijenu. Biti ono što jesi, a ne što netko drugi želi ili što želi individualan um i ego, esencijalno je ukoliko se nadamo ostvariti stalnu intimnost s partnerom, Jastvom (Sebstvo ili Atman) i Univerzalnom svjesnošću.

Štoviše, živjeti s integritetom znači biti ono što smo sada, bez uljepšavanja. To znači otpustiti osjećaje krivice i srama koji su vezani s pokušajima da se živi prema tuđim očekivanjima ili idealima, što uobičajeno završava neuspjehom. To znači činiti ono što je primjereno iako to znači razočarati nekoga koga voliš.

ŽUDNJA ZA SLOBODOM

Žudnja za slobodom nije isto što i želja za oslobađanjem od vanjskih dominacija i pritisaka. Niti je to dozvola za činiti sve što želimo. Sloboda u ovom kontekstu je oslobođenje od dominacije individualnog uma i ega. To je sloboda biti autentičan, biti ono što jesmo i slobodno se izraziti bez uznemiravanja od strane karmičkog tereta ili individualnih polja energije.

Sloboda ove vrste je trajna. To je stanje permanentne intimnosti koju nitko izvana ne može oduzeti. Može samo biti predana iz neznanja. Ali i tada je gubitak slobode samo privremeno stanje, jer esencijalno stanje svake osobe je sloboda od vezanosti i intimnost s Univerzalnom svjesnošću.


ŽUDNJA ZA NEUVJETOVANOM LJUBAVLJU

Žudnja za neuvjetovanom ljubavlju je prirođena žudnja za intimnošću s Univerzalnom svjesnošću. Zapravo, na najdubljim razinama svjesnosti ljudi znaju da je odvajanje nemoguće. Freud je to nazvao prirođeno znanje dječjeg vjerovanja u besmrtnost. Kao mnogi iz njegove generacije pogrešno je protumačio ono što je opazio. Činjenica je da je svako ljudsko biće vječno biće, ne napravljeno po slici Boga, već manifestacija Univerzalne svjesnosti koja sa pojavljuje kroz božicu na svim svjetovima i dimenzijama pojavnog univerzuma.

Žudnje trećeg srca za istinom, slobodom i neuvjetovanom ljubavlju su u stvarnosti čežnja za iskustvom jedinstva (ili intimnosti) sa Univerzalnom svjesnošću.

(Više o svemu ovome u knjigama K.Sherwooda).

Oglasi

One response »

  1. Pingback: Intimnost « Centarspinal's Blog

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s