Žlicu masla, molim!

Standardno

ŽLICU MASLA, MOLIM!

Većini ljudi koji paze na svoju prehranu teško je povjerovati da malo masti u njihovoj prehrani može biti zdravo, a kamoli da se može smatrati dobrim lijekom. Međutim prema ayurvedi (znanost o životu), pročišćeni maslac, poznat pod nazivom gheemaslo od bivoljeg mlijeka, jedan je od najmoćnijih tonika. Koristi se za zacjeljivanje rana, poboljšanje probave, u borbi protiv slobodnih radikala i u jačanju imunog sustava. Ukratko, smatra se da maslo pročišćava i uravnotežuje kako tijelo – tako i um. Također se vjeruje kako maslo pojačava „ojas“ ili životnu energiju te uravnotežuje agni-unutrašnju (probavnu) vatru u nama. 

Maslo također ima i znanost na svojoj strani. „Većina probavnih enzima topivi su u masti, a njihova preteča je mast. Obzirom da je maslo 100% agni, čista mast, ono stimulira te enzime, omogućujući da se hrana efikasnije razgrađuje.“ – kaže J. Aptes s Američkog ayurvedskog instituta u Foster Cityju u SAD-u. Bazirajući se na toj ideji, praktičari ayurvede često koriste maslo kao bazu u njihovim biljnim pripravcima. Na primjer, „pancha pikta ghrita“ kombinacija je pet gorkih biljaka sa maslom s ciljem kako bi se što brže i ravnomjernije prenijela iscjeljujuća svojstva biljke duboko unutar tijela do staničnih zidova baziranih na lipidima. Maslo također može pomoći u zaštiti tih stanica. Dva sastojka – vitamin E i beta-karoten – poznati su antioksidanti, pa ga se može okarakterizirati kao borca protiv slobodnih radikala.

Maslo nije nešto što bi trebali previše konzumirati, pogotovo ako imate problema povezanih sa težinom i kolesterolom. Mi trebamo mast u malim količinama kako bi ostali zdravi, a ayurvedski liječnici preporučaju konzumiranje masla u vrlo malim količinama, što bi značilo jednu do dvije čajne žličice u dnevnoj prehrani.

Premda je maslo jednostavan maslac kojem su odstranjeni šećerna i proteinska masa, obično se ne preporuča za kuhanje, jer se smatra preteškim, a visoka temperatura može promijeniti njegovu kemijsku strukturu. Umjesto toga,  preporuča se zamiješati jednu čajnu žličicu u svježe kuhanu rižu, kao premaz na pečenom krumpiru ili gdje god biste inače upotrijebili maslac u pripremi povrća.

Maslo se može danas pronaći u većini dućana sa zdravom hranom ili specijaliziranim trgovinama, ali vrlo lako ga se može napraviti i čuvati kod kuće.

Kako napraviti maslo?

Stavite pola kilograma neslanog maslaca u posudu koje ima deblje dno i zagrijte ga na tihoj vatri. Neka se potpuno istopi, a potom još smanjite vatru. Pjenu koja se diže na površinu skupljajte žlicom dok god se ona stvara. Taj postupak će trajati nekih 20-tak minuta. Maslo je gotovo kad je sva pjena sa površine nestala i kada preostali maslac postane prozirne zlatno smeđe boje. Osjetit ćete ugodan orašasti miris. Maknite posudu sa vatre i neka se ohladi. Prelijte sadržaju čistu staklenku. Maslo se može vrlo dugo čuvati u hladnjaku, a može se držati i nekoliko tjedana na hladnom ili čak na sobnoj temperaturi. 

Ukoliko tekst nije dovoljan, evo i videa 🙂

Za kraj, ne zaboravimo da se maslo kao jedina satvična hrana spominje i u Bhagavad giti gdje Krishna obznanjuje: „Ja sam pročišćen maslac“. Sjetimo se i poznate izreke „To ne bi ni pas s maslom pojeo…“. Dakle, na vama je da provjerite božansku priču o maslu, isprobate „svetu hranu“ i uvjerite se u istinitost svega navedenog!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s