Top 10 savjeta za skoliozu (1. i 2.)

Standardno

TOP 10 SAVJETA ZA SKOLIOZU

Potaknuta upitima putem e-maila, a bazirano na osobnom iskustvu – navela sam 10 korisnih savjeta koji mogu pomoći u terapiji skolioze. Savjeti se odnose na: vježbanje, odabir prikladne fizičke aktivnosti i sporta, prehranu i skoliozu, masažu i tehnike rada na tijelu, kiropraktiku, vizualizaciju, emocije, disanje, pravilno mjesto za rad i/ili učenje…

Krećemo sa prva dva savjeta!

1. Vježbanje

Mnogo upita stiže upravo po pitanju vježbanja, uz veliku dozu sumnje u smislu hoće li ono uopće i koliko pomoći u korekciji skolioze.

Na žalost, konvencionalna medicina je ta koja baca sumnju na efektivnost vježbi i upućuje na nošenje ortoze (ortopedsko pomagalo za korekciju kralježnice) i operaciju kao dvije glavne solucije. Unatoč tome što su neka istraživanja još davnih godina dokazala efikasnost vježbi i dalje se daje prednost metodama koje su invazivne, skupe i nose više rizika od rizika progresije skolioze. Dio razloga je taj da se sredstva za istraživanje skolioze većinom ulažu u studije o operacijama i nošenju ortoze, a u daleko manjoj mjeri za metode prevencije ili alternativne metode. Istraživanja i rezultati koje postižu npr. učitelji joge ne objavljuju se u medicinskim publikacijama, jer nisu od ekonomskog interesa.

Stoga ne čudi da redovite vježbe za korekciju posture nisu na liječničkoj listi prioriteta i niti se od njih vrjednuju rezultati. Evo jednog zgodnog citata koji vas može potaknuti na drugačije razmišljanje:

„Najveće uživanje u životu je da učinite ono za što ljudi kažu da ne možete učiniti.“ (Walter Bagehot)

U mom slučaju, sa srednjim stupnjem skolioze (34° torakalno i 32° lumbalno) mogu potvrditi da mi je vježbanje znatno pomoglo. Pored njega, pomogle su mi razne druge metode koje sam nabrojala niže u savjetima. Ako ništa drugo, sigurno su jeftinije i nose manji rizik od operacije. I nema garancije prije nego ih probate!

2. Odabir prikladne fizičke aktivnosti i sporta

Što se tiče odabira fizičke aktivnosti, svakako vrijedi spomenuti ciljane terapeutske vježbe koje pruža  fizikalna terapija putem simetričnih (kod blažih skolioza)  i asimetričnih vježbi (za srednje teške i teške strukturalne skolioze).

Ono što je u mom slučaju djelovalo najefikasnije to su joga i pilates. Položaji iz joge ublažili su moje bolove u leđima, smanjile su zakrivljenost kralježnice (ne u potpunosti, ali znatno), izdužile ju, popravile opće držanje tijela (posturu) i disanje. Te su dvije metode jedinstvene su po tome što vraćaju tijelo u centar gravitacije, re-pozicioniraju i de-rotiraju kralježnicu na lagan, postepen i neagresivan način.

Jedna vrlo poticajna priča po pitanju joge i skolioze dolazi iz Amerike. Žena po imenu Elise Browning Miller, kojoj je u 15 godini dijagnosticirana skolioza od 49°, uspjela je uz pomoć joge izbjeći operaciju kralježnice. Nakon godina prakticiranja joge odlučila je i svoju karijeru okrenuti u tom smjeru. Postavši instruktoricom joge, izdala je i DVD „Yoga za skoliozu“ te vodi tečajeve i privatne satove diljem Amerike.

Ukoliko ste sportski tip i bavite se već nekim sportom ili to planirate, evo na što trebate obratiti pažnju ako imate skoliozu.

Za skoliozu je vrlo važno da jedna strana tijela tijekom fizičke aktivnost ne bude aktivnija u odnosu na drugu što je recimo, primjer kod tenisa, badmintona, rukometa…

Prije mnogo stoljeća Rimljani su otkrili da njihovi robovi koji su veslali samo na jednoj strani broda imaju razvijenu zakrivljenost kralježnice u tu stranu. Kako bi to spriječili, često su ih premještali sa jedne strane broda na drugu. (Iz: The Home Physician and Guide to Health, Mountain View. Pacific Press. Pub. Assoc. 1931).

Puno bolja opcija su sportovi koji u jednakoj mjeri angažiraju obje strane tijela kao npr. plivanje, gimnastika, trčanje…

Od terapijskih postupaka svakako je za preporučiti metoda Katharine Schroth kao najcjelovitija i svjetski priznata metoda. Temelji se na individualnom pristupu uz trodimenzionalnu korekciju kralježnice i tehnike disanja koje pospješuju derotaciju. Neki slučajevi skolioze korigiraju se za 10 i više stupnjeva pomoću ove metode.

I još jedna, meni poznata metoda je tzv. Egoscue metoda kojom se putem pažljivo odabranih vježbi posturalne promijene vraćaju u balans (kao npr. nagib zdjelice, rotacija trupa, slabost pojedinih mišićnih skupina u odnosu na druge itd.). Metoda polazi od pretpostavke da naši mišići koji imaju sposobnost kontrakcije, istezanja i rotacije – mogu svojim mišićnim disbalansom povlačiti kosti i time uzrokovati pomak u području zdjelice, kralježnice, lopatica te uzrokovati iskrivljenost kao što je slučaj kod skolioze. Kada se disbalansu pristupi sa specifičnim posturalnim vježbama, iskrivljena kralježnica postepeno se vraća u normalu.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s