Top 10 savjeta za skoliozu (5. i 6.)

Standardno

TOP 10 SAVJETA ZA SKOLIOZU

Treći nastavak…

5. Kiropraktičar, osteopat, namještanje atlasa…

Od svoje 13. godine do danas, posjetila sam puno kiropraktičara. Uglavnom nakon kraćeg ili duljeg perioda – stanje kralježnice imalo je tendenciju da se vrati na staro. Postoji jednostavan razlog za to – mišići pomiču kosti. Ako postoji mišićni disbalans, postojat će i koštana disfunkcija. U slučaju mišićnog disbalansa u zdjelici, putem lančane reakcije jedna strana zdjelice će se podići, druga spustiti, kralježnica će se počet zakretati, ramena pomicati naprijed, a vrat i glava također…itd.

Kiropraktičar smatra da će se pomoću manipulacije kralježnice okolno tkivo i mišići opustiti, da će živčani impulsi teći kako treba, rezultirajući korekcijom deformacije i odsustvom boli. No, takva solucija je dugotrajna i uključuje mjesece redovnog posjećivanja kiropraktičara. Kada bi se odlazak kiropraktičaru upotpunio vježbama koje uspostavljaju mišićni balans, to bi bio vrlo efektivan pristup rješenju problema.

Osteopatija je također manuelna tehnika koja se bavi funkcionalnim poremećajima kralježnice, ali ju do sada nisam isprobala pa nemam iskustva. Pristup je blaži nego kod kiropraktičara, to je ono što znam. Dakle, nema puno onih „klik-kvrc“ zvučnih efekata, da pojednostavim.

Tehnikom namještanja atlasa (prvog vratnog kralješka) navodno, dolazi do „samo-podešavanja“ kralježnice u pravilan položaj, pa mnogi problemi povezani sa iskrivljenjem kičme, nestaju. Iskustva ljudi su vrlo pozitivna, ali se ipak još premišljam da li da provjerim istinitost tvrdnji.

6. Mašta, vizualizacija, afirmacije!

Najjeftinija i uvijek dostupna metoda! Maštom i vizualizacijom stvaramo pozitivnu sliku o sebi i svojoj kralježnici. Treba pogledati neke anatomske atlase i slike kako bi vidio ispravan položaj kralježnice i tu sliku “smjestiti” unutar sebe.

Kralježnica svojom strukturom služi kao potporanj tijelu, te je možemo gledati i kao potporanj životu. Ako u sebi imamo ugrađen stav da nas npr. život ne podržava, da nemamo hrabrosti živjeti prema svojim načelima, ako živimo stalno u strahu i bojimo se napustit stare ideje i pokušati nešto novo – nije čudo da smo se pod pritiskom tih misli doslovce iskrivili.

Kako bi negativna programiranja i ograničavajuća vjerovanja u sebi promijenili, potrebno ih je zamijeniti pozitivnim afirmacijama kao npr.: “Život me stalno podržava“, „Namjera mi je voljeti sebe kakva jesam, a ne biti ono što drugi očekuju od mene“, „Slobodna sam od svih strahova“, „Ja sam cjelovito biće“, „Ja sam gospodar svog tijela i uma“ itd. Afirmacije je dobro ponoviti na glas, radije nego u mislima sve dok ograničavajuća vjerovanja ne budu promijenjena.

Imajmo na umu da se naš organizam se stalno istovremeno obnavlja i propada (krvne stanice, živčane stanice, koštane stanice itd.), a misli pogotovo. Stoga, nema smisla da mislimo kako se sadašnja situacija ne može promijeniti.

Dakle, zamijenite destruktivna i ograničavajuća vjerovanja (koja ionako nisu u skladu s našom pravom,autentičnom  prirodom) pozitivnim afirmacijama! Čovjek kada je sretan i usmjeren prema pozitivnom, život ga podržava i odmah se drži drugačije. Ono što je unutar nas odražava se na van, htjeli mi to priznati ili ne. Stoga, držite se kao kralj a ne kao prosjak!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s