Intervju za Novi list by Petar Vojvodić

Standardno

TIJELO JE NAŠ JEDINI SENZOR: ZAVOLITE I NEVOLJENE DIJELOVE!

 

Petar Vojvodić / Foto Dolores JURETIĆ

Petar Vojvodić / Foto Dolores JURETIĆ
Autor: Dolores Juretić
Objavljeno: 14. kolovoza 2011. u 13:05

 
Ako netko ne voli svoja bedra, stopala, nos, usne, bokove, grudi i ako smatra da je neki dio njegovog tijela neprivlačan i srami ga se, onda je »jasno« da će mu nevoljeni dio tijela početi stvarati probleme

Ako se teško nosite se bolestima i imate kronične probleme koji ne nestaju, vjerojatno ste negativno programirani i usvojili ste restriktivni sustav vjerovanja, stavova i ideja. Mnoga od tih vjerovanja podržavaju društveno-kulturološki sistem vrijednosti, ali istovremeno blokiraju slobodan tijek prane u vašem energetskom polju jer su vezana za ego. Da bi im se oduzela moć potrebno ih je osvijestiti i zamijeniti s autentičnim funkcijama uma koristeći moć pozitivne namjere izrečene na glas. Ako su vas u djetinjstvu tjerali u krevet, možda je on za vas postao neprijatno mjesto, ako su vam roditelji branili izbor i životno usmjerenje, a onda tražili od vas da uspijete u životu, zasigurno ste zblokirani. Ako ste zbog roditeljskog neodobravanja zaključili da ne zaslužujete ljubav, ako su vas za stolom tjerali da »počistite tanjur« jer inače nema omiljene igračke onda nije čudo da imate višak kilograma, da ste nezadovoljni sa sobom, da imate problema sa samopoštovanjem, da su krevet i spavaća soba sve samo ne mjesto užitka i ljubavi, da vam je blokirana kreativnost – jednom riječju jasno je da ste postali »ugašeni« i kao takvi podložni raznim bolestima psihičke i fizičke naravi.    

Osjećamo preko čakri

Na taj nas način u svoju priču uvodi Petar Vojvodić , čakra terapeut i glazbenik koji desetak godina po Hrvatskoj vodi mini radionice na kojima polaznicima pomaže da se »iznova centriraju« točnije da reprogramiraju svoja vjerovanja i to prije svega na onim područjima koja su im problematična. Postupak najčešće počinje savladavanjem osnova meditacije, a potom se djeluje na čakre. 

Što su zapravo čakre, prvo je pitanje s kojim se obraćamo našem sugovorniku.

– Individualno i kolektivno čakre služe kao energetski centri koji generiraju i prenose pranu (vitalnu energiju) te tako povezuju Univerzalnu svjesnost sa našim energetskim sustavom. Energija koju čakre transmutiraju iz jednog stupnja frekvencije u drugi potrebna je za ispravno funkcioniranje naših energetskih tijela, auričnih polja, meridijana kao i fizičkog tijela. Čakre imaju i ulogu senzora time što registriraju frekvencije koje se nalaze u okolini. Tako i emocije, osjećaje i senzacije drugih ljudi osjećamo preko čakri. 

Dakle, preko tijela. Znači li to da je ono ključ, ne samo zdravlja, već i uspjeha?

– Ako netko ne voli svoja bedra, stopala, nos, usne, bokove, grudi, ako ne podnosi dodir na nekom specifičnom dijelu tijela, ako smatra da je neki dio njegovog tijela neprivlačan i srami ga se, ako štedi novac za estetskog kirurga, ako se sakriva pod slojevima odjeće čak i kada je vani +30°C, i slično onda to »jasno« da će mu nevoljeni dio tijela početi stvarati probleme. Putem vježbi na mojim radionicama polaznici imati prilike svoj osvjestiti nevoljeni dio tijela i integrirati ga s drugim dijelovima tijela. Kombinacijom namjere i mentalne pozornosti ispunjavaju svoj odbačeni ili zapostavljeni dio tijela pranom, dakle pozitivnom energijom, i time izgrade most između mjesta gdje ljubav jest i gdje je nedostatak ljubavi… Tada ponovno počinju uživati. U svom tijelu, zdravlju, partnerstvu.   

Karakter, darma i karma

Mnogi krenu rješavati svoje probleme, od mršavljenja pa nadalje, ali im na tom putu pofali snage. Obično ustvrdimo da netko »nije kakakter«. Vaše radionice mogu i u tome pomoći?

– Kada je u pitanju karakter onda je to ona od rijetkih stvari u životu koje nam nitko čak niti silom, ne može oduzeti. Pitanje karaktera je osobna stvar i ovisi isključivo o svakom čovjeku ponaosob. Karakter, kao sumu kvaliteta neke osobe možemo nekad na lakši, a nekad na teži način izgraditi. Treba se sjetiti nekih teških životnih okolnosti, bez kojih možda ne bi bili u stanju izgraditi svoje strpljenje, disciplinu, ustrajnost… Na radionicama za jačanje karaktera, a koje su namjenjene onima koji misle da nemju dovoljno discipline i ustrajnosti, da su bojažljivi i nestrpljivi, da nisu čvrsti pred iskušenjima, da nisu odani i da su skloni osvetoljubivosti i povrjeđivanju drugih, nastojimo probuditi karakter i to čakra terapijom. 

Na vašim radionicama polaznici sreću dva pojma, karmu i darmu. O karmi se, općenito, još ponešto i zna. Najčešće to definiramo kao »dug iz prošlog života«, ali što je darma?

 – Čovjekov ispravan životni put, njegova dharma, putokaz je koji treba slijediti ukoliko želi pronaći smisao i ispunjenje u životu. Mada toga nismo svjesni, istinskoj dharmi godinama znamo okretati leđa. Najčešće je razlog tome strah od razlikovanja u odnosu na druge i odstupanje od »standarda«. To nas vodi na stranputicu i naš glavni put (ili posao) ostaje zapostavljen. Strah od toga da budemo ono što jesmo te da prihvatimo sebe i svoju dharmu, navodi nas na brojne beskorisne puteve sve dok nas razočaranje ne navede da stanemo i počnemo se pitati… što je naša prava životna svrha. Ako smo izgubili onaj intuitivni uvid u naš život, ono što obično nazivamo »špurijus« onda je to zato što smo pali pod karmičkim teretom kojeg se čovjek na svom putu treba osloboditi,  jer karma nije ono »žanjemo što smo posijali» već nas ona neprekino vuče lošim obrascima, ljudima, vezama, situacijama. Tu upravo meditativne aktivnosti mogu prilično pomoći.

 http://www.novilist.hr/Lifestyle/Zdravlje-ljepota/Zdravlje/Tijelo-je-nas-jedini-seznor-zavolite-i-nevoljene-dijelove
Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s