Integritet nasuprot iskrenosti

Standardno

INTEGRITET NASUPROT ISKRENOSTI

Svakome, a pogotovo osobi u duhovnom radu trebala bi biti jasna razlika između iskrenosti i integriteta zbog toga što se ta dva pojma ne odnose na isto. Ponekad je prikladno biti neiskren i/ili dezinformirati drugu osobu, pogotovo neprijatelja, ali nikad nije prikladno odustati od osobnog integriteta. Integritet je zavjet svome Sebstvu. Živjeti život sa integritetom znači činiti ono što je prikladno bez obzira na cijenu koju za to treba platiti. To znači činiti samo one djelatnosti koje potiču tijek prane i koje nas čine prisutnima u energetskom polju.

S druge strane, iskrenost podrazumijeva priopćavanje nečije percepcije. Budući da je percepcija često obojana individualnim umom i egom, što smo više vezani za individualni um  i ego, to će naša percepcija biti više iskrivljena. Zbog toga, iskrenost je približavanje istini.

Oni koji traže transcendentnu vezu nikad ne bi trebali uzdizati iskrenost na istu razinu kao i integritet, koji je neophodan za transcendentnu vezu.  S druge strane iskrenost je važna naročito u Kali Yugi, ali može se napustiti privremeno ako će štititi dobrobit druge osobe ili odnos prema njemu ili njoj. To može zvučati čudno, ali Yoga i Tantra su prilično jasne po tom pitanju. Slijedi priča koja ilustrira relativnu važnost onoga što  Yoga i Tantra govore vezano uz integritet i iskrenost.

„Prije puno stoljeća, prosvijetljeni adept i njegov učenik živjeli su zajedno u šumi. Jednoga dana, kralj koji je vladao zemljom naredio je da svatko mora strogo poštivati religiozne propise i svećeničku praksu. Bilo je dobro poznato da je adept podučavao nedualističku formu Yoge te je stoga odbijao da se pokori kraljevoj naredbi. Kako bi primorao adepta da posluša njegovu naredbu, kralj je poslao svoje vojnike da ga prisile i ako je potrebno – da ga uhapse. Kada su kraljevi ljudi stigli u šumu u kojoj boravi adept, pronašli su njegovog učenika, a adept se sakrio i nigdje ga nisu mogli pronaći. Kada su upitali učenika on je slagao da je adept otišao na dugačak put i da ne zna kada će se vratiti.“

Striktan zavjet iskrenosti zahtijevao bi od učenika da otkrije lokaciju adepta. Suprotno tome, učenik je odabrao da postupi sa integritetom i da prevari kraljeve ljude kako bi zaštitio svojeg učitelja čije učenje promovira transcendentan odnos.

Iz ove je priče jasno da ako se odreknemo iskrenosti (barem trenutno) kako bi djelovali sa integritetom, u specifičnim situacijama to može biti prikladno, pogotovo ako time štitimo partnera i ne taj način ostvarujemo transcendentnu vezu.

Izdvojeno iz učenja Keitha Sherwooda.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s