O mislima

Standardno

O MISLIMA

razmišljanje thinking-clipart-illustration-437679Sva duhovna učenja se načelno slažu da misli blokiraju kontakt s vlastitim Sebstvom i otežavaju meditaciju. Evo što o tome govori veliki učitelj Osho u svom govoru u jednom meditacijskom kampu u Indiji:

„…Ja ne tražim od vas da uništite misli jer one same umiru svakog trenutka. Misli su vrlo kratkog vijeka; niti jedna misao ne traje dugo. Određena misao ne traje dugo ali misaoni proces traje. Misli umiru jedna za drugom ali protok misli ustraje.  Još jedna misao nije ni umrla već druga zauzima njeno mjesto. Taj se proces dešava vrlo brzo i u tome je problem. Nije smrt misli, već je njezino brzo rođenje stvarni problem. Stoga ja ne tražim od vas da ubijete misli. Želim da razumijete proces njihovog rađanja i kako da se oslobodite tog procesa. Onaj koji shvati proces rađanja misli može ga se lako osloboditi. Ali onaj koji ne razumije proces nastavlja stvarati svježe misli i istodobno im se pokušava oduprijeti. Umjesto da misli dođu do kraja, posljedica je da se osoba koja se bori protiv njih sama slomi. I opet ponavljam: misli nisu problem već njihovo rađanje. Ako možemo zaustaviti njihovo oživljavanje, ako možemo upotrijebiti kontrolu rađanja misli, onda će se misli koje su se rodile raspršiti u trenu. Misli umiru svake sekunde ali njihovo potpuno uništenje se ne događa jer neprestano izviru nove misli. Kažem da ne trebamo uništiti misli već moramo spriječiti njihovo nastajanje. Zaustaviti njihovo rađanje isto je tako dobro kao i njihovo uništenje. Mi svi znamo da je um nestalan. Ali što to znači? To znači da ni jedna misao ne izdrži dugo. Ona se rodi i prolazi. Ako bi samo  mogli spriječiti njezino rađanje bili bi pošteđeni nasilja uključenog u ubijanje i ona bi umrla sama od sebe.

Kako se misao rađa? Začeće i rađanje misli je rezultat naše reakcije na vanjski svijet. Vani postoji svijet događaja i objekata i samo je naša reakcija na taj svijet odgovorna za rađanje misli. Ja gledam cvijet. Gledanje nije mišljenje i ako samo nastavim gledati niti jedna misao se neće stvoriti. Ali, ako čim ga ugledam, kažem: „To je vrlo lijepi cvijet“ misao će se roditi. Ako s druge strane nastavim gledati cvijet, iskusit ću i uživati u njegovoj ljepoti ali niti jedna misao se neće stvoriti. No, čim imamo iskustvo počnemo ga izražavati riječima. S tim  izražavanjem iskustva kroz simbole riječi, misli se ostvaruju. Ta reakcija, ta navika izražavanja iskustva riječima i mislima guši iskustvo, ostvarenje, viziju. Iskustvo je potisnuto, vizija je potisnuta i samo riječi ostaju lebdjeti umom. Upravo te riječi su naše misli. Te su misli kratkog vijeka pa prije nego jedna misao utihne mi drugo iskustvo pretočimo u misli. Taj se proces nastavlja cijeli naš život. I mi smo tako ispunjeni riječima i tako zasuti njima da se u njima izgubimo. Odustati od navike zamatanja našeg pogleda i našeg iskustva u riječi znači kontrolirati rađanje misli. Molim da razumijete to.“…

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s